Programma

do 27.12
Aanvang 20:15 uur
Kaartverkoop: prijs € 5,00
< Terug

Filmavond DARKEST HOUR

Darkest Hour' werpt een blik op het leven van Winston Churchill. Binnen enkele dagen dat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie.

Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten, doet Churchill, ondanks weerstand van zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen.
Wat er in de Britse politiek gebeurde, achter de schermen gebeurde, treedt in 'Darkest Hour' juist op de voorgrond. Spil van de film is Sir Winston Churchill, die in mei 1940 premier van het Verenigd Koninkrijk wordt en meteen voor een geweldige taak staat: Nazi-troepen veroveren het Europese vasteland. Hoe kan hij het eiland beschermen? Hoe biedt hij weerstand tegen Hitler? Hoe haalt hij de soldaten terug uit Duinkerken? Door te onderhandelen over een vredesverdrag met nazi-Duitsland, waar velen op aandringen? Of door te vechten voor de idealen en de vrijheid van de natie? Het laatste betekent dat hij het moet opnemen tegen het establishment, tegen antagonisten in zijn eigen conservatieve partij, en een sceptische koning.
‘Darkest Hour’ laat zien hoe Churchill in het voorjaar van 1940 te werk gaat. Hij is slim en doortastend bij het samenstellen van het oorlogskabinet door zijn vijanden in de buurt te houden.
De Engelse acteur Gary Oldman speelt de 65-jarige Churchill verborgen achter een siliconenmasker en een fat suit. De transformatie, die hem een Golden Globe opleverde, is behoorlijk indrukwekkend. Hij zet Churchill neer als een geestige excentriekeling met een forse dorst. Hij staat op met whisky, luncht met champagne en slurpt in de avonduren nog wat cognac en port weg.


Kaarten à € 5,00 vanaf 19.30 uur bij de kassa verkrijgbaar.